IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Е. Моцостериу: България още е атрактивна за гръцките инвеститори

До година се очаква да е забавянето във възстановяването на инвестиционния пазар в региона спрямо Западна Европа

12:13 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Е. Моцостериу. Снимка: Личен архив</p>

Е. Моцостериу. Снимка: Личен архив

Ери Моцостериу е асоцииран директор на отдела за пазарни проучвания в Европа в международната консултантска компания Savills. Наред с изготвянето на проучвания отделът консултира своите клиенти по отношение на тяхната стратегията за пазара на имоти на континента. Mицостерю се присъединява към Savills през 1999 г. като главен анализатор. Преди това е работила в отдела за проучвания в DTZ. Дипломиран архитект е и има магистърска степен по Развитие на имоти и градоустройство.

Пред Investor.bg тя представи мнението си за развитието на пазара на бизнес имоти на Балканите в краткосрочен план и за настроенията на пазара на имоти в Гърция в навечерието на парламентарните избори в страната в неделя.

- Какви са прогнозите ви за развитието на пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа (ЮИЕ) през следващите 12 месеца?

В краткосрочен план очакваме наличността на бизнес площите да се увеличи с пониженото търсене. Въпреки това, поради факта, че много от обявените проекти биват замразени, смятаме, че предлагането постепенно ще се стабилизира. Това ще помогне също на постепенното стабилизиране на наемите, особено за имотите с добро качество. Инвестиционната активност би трябвало значително да се забави, тъй като международните инвеститори се оттеглят от региона и се фокусират върху по-установените западни пазари.

- Какво забавяне във времето можем да очакваме при възстановяването на региона в сравнение със Западна Европа?

Това зависи от икономическото възстановяване на местните пазари в ЮИЕ, както и от възстановяването на бизнес апетита към инвестициите в региона.

Според нашите икономисти от консултантската компания Oxford Economics, въпреки че БВП в региона се очаква да се свие, понижението ще бъде по-малко в сравнение със средното за Европа. Сравнително ограниченото производство и по-малката експозиция към онези сегменти от сектора на финансовите и бизнес услуги, които са най-много засегнати от кризата, ще спомогнат за по-малкия ефект от рецесията.

Също така страните от региона са благоприятно повлияни от елемент на догонване на западните икономики.

Вероятно може да се очаква забавяне от 6 до 12 месеца във възстановяването на инвестиционните пазари на имоти, тъй като инвестиционната активност ще започне да се възстановява първо на по-установените и по-малко рискови западноевропейски пазари.

- Кой пазар (или пазари) в ЮИЕ смятате за по-устойчив и кой смятате, че ще се възвърне първи към ръста?

Въпреки малкия си обем гръцкият пазар на бизнес имоти остана доста стабилен поради ограниченото предлагане на земя, което предпази пазара от свръхпредлагане и поради силата на банките и местните инвеститори, които разполагат с капитал.

- По отношение на отделни сектори, кои може да се разграничат като по-обещаващи от инвестиционна гледна точка в краткосрочен до средносрочен план?

Всяка една сграда, която е с добро качество, добра локация и добре отдадена на стабилни наематели.

По отношение на сегменти, въпреки че пазарът на търговски площи в ЮИЕ отчете значителна корекция по отношение на наеми и доходност, смятаме, че първокласните активи ще запазят своята привлекателност и ще отчетат добри резултати. Големите търговски вериги продължават да търсят възможности да се позиционират на най-добрите локации, особено сега, когато могат да договорят по-добри условия за наеми.

- Savills има ли някаква дейност или планове за българския пазар?

Към момента не.

- България привлича интереса на много гръцки инвеститори и предприемачи. Смятате ли, че кризата ще ги отблъсне в дългосрочен план или очаквате техният интерес да се възвърне, след като ситуацията се успокои?

Възможностите за ръст на българския пазар би трябвало да поддържат интереса на гръцките инвеститори и предприемачи към страната. Въпреки това този интерес ще зависи от това в каква степен кризата ще засегне България и Гърция, както и от склонността на банките да финансират нова бизнес активност.

- Как промени кризата ситуацията на гръцкия пазар на имоти?

Кризата засегна търсенето на бизнес площи, тъй като наемателите отлагат своите изисквания или търсят по-евтини решения, които пазарът все още не е предложил въпреки спада в наемите.

По-високо предлагане се наблюдава главно при площите с второстепенно качество, а някои предприемачи отлагат каквито и да било нови проекти поради липсата на финансиране. Инвестиционният пазар отчита по-малък брой сделки, въпреки че през 2009 г. очакваме близък обем от сделки до този през 2008 г. Както на повечето пазари кредитирането е ограничено, което потиска инвестиционната активност.

- Гърция принадлежи към по-зрелите пазари на Европа. По какъв начин се различава гръцкият пазар на бизнес имоти от останалите на Балканите?

Гръцкият пазар на имоти, в сравнение с някои от другите пазари на Балканите, се характеризира от факта, че е доминиран от силни местни играчи (предприемачи, строителни компании, собственици на сгради, банки), които играят ключова роля за развитието на пазара. Това, заедно с една данъчна и градоустройствена система, която е все още твърде бюрократична, както и ограниченото предлагане на земя за мащабни проекти, не позволи проникването на толкова много международни играчи както в други съседни страни.

- Както Гърция, така и България бяха горещи точки на пазара на имоти по време на годините на бума. Въпреки че специализирате в областта на бизнес имотите, как се конкурират двете страни на международния пазар на ваканционни имоти?

Вероятно няма директна конкуренция, тъй като те предлагат различен вид ваканционен продукт.

Предимството на България в сравнение с Гърция е, че цените започват от по-ниско ниво, с което тя предлага по-изгодни инвестиционни възможности чрез потенциален капиталов ръст в бъдеще за купувачите, които считат това за важен фактор за своя избор. От друга страна предлагането на мащабни жилищни проекти, насочени към масовия чуждестранен купувач, са ограничени в Гърция.

- Съдейки по своите колеги в Гърция как бихте определели настроението във вашия сектор в момента: мрачно, апатично или спокойно в очакване на бавно и продължително подобрение?

Бих казала, че е по-скоро последното, въпреки че предстоящите избори водят до известна несигурност, както и надежда. Шокът не бе толкова голям както на други пазари и компаниите, които оцелеят след кризата, ще търсят новите възможности, които ще се появят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още